Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ

Γεια σας! Σήμερα σας έχω μια συνταγή για να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο, γλυκό και αρκετά εύκολο χαλβά!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  
Για το σιρόπι
- 5 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κοφτό κανέλα
- 1 σταγόνα χυμό λεμονιού

Για το γλυκό:
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό

Σε μια κατσαρόλα βάζω τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το χυμό λεμονιού, και τα αφήνω να βράσουν.



Δεν τα βράζω πολύ, να μην μου πηχτώσει το σιρόπι, αλλά ίσα ίσα να πάρει μια καλή βράση. Στο τέλος ρίχνω την σταγόνα από το χυμό λεμονιού. Αποσύρω από την φωτιά και αφήνω στην άκρη να κρυώνει.
Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζω το αραβοσιτέλαιο και περιμένω μέχρι να κάψει καλά. Μόλις κάψει καλά ρίχνω το σιμιγδάλι και χαμηλώνω την φωτιά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω συνεχώς. Αλλά πραγματικά συνεχώς... Δεν το αφήνω στιγμή, γιατί ο χαλβάς καίγεται πολύ εύκολα.



 Συνεχίζω λοιπόν το ανακάτεμα μέχρι ο χαλβάς να σκουρύνει (η διαδικασία αυτή μου παίρνει 10-15 λεπτά).


Μόλις λοιπόν, γίνει σκούρος, που σημαίνει ότι ψήθηκε, αποσύρω την κατσαρόλα από την φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ... Παίρνω το σιρόπι που είχα φτιάξει προηγουμένως και το χύνω αργά αργά και προσεχτικά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Θέλει προσοχή γιατί το σιμιγδάλι μπορεί να πεταχτεί και να καούμε αν το κάνουμε απρόσεχτα. Σιγά σιγά λοιπόν και κρατώντας μια μικρή απόσταση από την κατσαρόλα...Κατά τη διάρκεια αυτή ανακατεύω συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα. 


Αφού προσθέσω το σιρόπι, ξαναβάζω στην φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνω για κανά 5' και μετά αποσύρω την κατσαρόλα από την φωτιά. Σκεπάζω την κατσαρόλα με μια πετσέτα για λίγο (για να απορροφήσει τα υγρά του χαλβά λίγο, όχι εντελώς).
Τον τοποθετώ σε ένα πυρέξ και αφού κρυώσει τον βάζω στο ψυγείο.


Υ.Γ. Αντί για χονδρό σιμιγδάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψιλό, ή ακόμα και μισό μισό.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου